fashion design god kreativ efterskole

DIY
Makerspace

Makerkulturen stammer fra USA og så dagens lys i midten af 00’erne. Kulturen udspringer af nye avancerede teknologiske muligheder, hvor man f.eks. med 3D printerteknologien kan gå fra idé til prototype på én enkelt dag. Derfor kan makerkulturen, i undervisning, også skabe en meget tydelig aha oplevelse og involvering hos eleverne

På Galtrup Efterskole har vi indrettet et digital makerspace fordelt over flere lokaler, og tilpasset skolens undervisningsmiljø og pædagogiske linje. Det betyder at lokalerne bruges både til elever på DIY linjen og til inklusionselever. I begge tilfælde giver det nye fantastiske muligheder for kompetenceskabende læring.

Hvad er et makerspace?

Et makerspace er et innovationsrum. Et kreativt værksted, hvor man arbejder med nye teknologier som 3D printer, programmering af robotter, VR, lasercutter (laserskæring) og laserindgravering, men også skolens vinylcutter (folieskærer, skæreplotter) kan komme i spil her.

Med makerspaces er det elevernes egne idéer og kreative løsninger, der driver værket. Derudover giver det eleverne en definition for de nye teknologier, og en måde til at løse komplekse og virkelighedsnære problemer på. Så selvom teknologierne er komplekse, er målet at alle skal kunne lære at bruge værkstedets programmer og maskiner.

Hvad er en 3D printer?

En 3D printer kan sammenlignes med en meget præcis limpistol, der lægger et lag lim ad gangen. Når et lag er tørt, lægges et nyt ovenpå osv., indtil den endelige 3D model er skabt. I stedet for lim bruger printeren filamenter af plast, men maskinerne kan i princippet også bruge mange andre materialer. På skolen gør vi en dyd ud af at bruge de mest miljørigtige materialer. Derfor bruger vi også mest muligt filament af PLA, som er såkaldt bioplast, baseret på plantedele som f.eks. majsstivelse, korn eller sukkerrør.